Piata muncii si cea a bussines-ului au suferit numeroase transformari in ultimul an. Iata 5 tendinte pentru afacerile mici despre care trebuie sa tii cont in anul 2021.
1. Munca de acasa este in continua crestere
Spatiul fizic in care lucreaza angajatii si infrastructura necesara a fost, este si va fi o problema mai ales pentru firmele mici datorita costurilor ridicate. Munca de acasa este cea mai buna solutie pentru afacerile mici pentru de a reduce o cheltuiala fixa cum este chiria. Aceasta tendinta aduce beneficii de amblele parti. Numarul angajatiilor care doresc munca de acasa este mai mare decat cel care nu doresc acest lucru. Bineinteles ca majoritatea firmelor vor asigura in continuare echipamentele necesare desfasurarii muncii de acasa sau le vor deconta bani angajatiilor care vor investii in aceste echipamente.

Tot in acest sens va creste si comuncarea bazata pe conferinte video, email, mesaje directe, apeluri telefonice etc. Ca dovada ca aplicatia Zoom a avut o crestere impresionanta in 2020. Dupa articolul publicat de gadget.ro , veniturile Zoom au crescut in primul trimestru al anului 2020 cu 169%. Daca doriti sa cititi mai multe despre aceasta crestere puteti accesa articolul de aici.
In acest context toate afacerile mici trebuie sa mentina o legatura mai stransa cu angjatii astfel incat ei sa devina din ce in ce mai productivi.
Comuncarea frecventa si sincera dintre angajati va juca un rol important in mentinerea productivitatii afacerii.
2. Recenziile utilizatorilor sunt importante mai ales pentru afacerile mici
Decizia de cumparare a unui produs nou este data de recenzia clientilor care deja au achizitionat acel produs. Cu cat numarul de recenzii pozitive este mai mare cu atat clientul va fi mai determinat sa cumpere produsul, iar cu cat numarul recenziilor negative este mai mare cu atat clientul nu va alege acel produs. Trebuie sa va orientati din ce in ce mai mult pe recenziile clientilor vostri. Un produs care nu are nici o recenzie e catalogat aproape la fel ca si un produs care are recenzii negative.
De ce?
Pentru ca un posibil client al unui produs are tendinta sa nu cumpere ceva despre care nu stie nimic la fel cum are tendinta de a nu cumpara un produs care are recenzii negative.

Incercati sa cereti recenzii dupa fiecare achizitie a unui produs. Fiecare recenzie va aduce clienti noi si ofera clientului incredere in compania dvs. Pe langa faptul ca recenzia va determina decizia de cumparare a unui produs, aceasta vine in beneficiul sustinerii firmei dvs. . Nu uitati, o recenzie este un beneficiu gratuit, ea nu imiplica costuri. Stim foarte bine ca bugetul de marketing pentru o afacere mica este redus.
In acest sens yapi.ro vine in ajutorul dvs oferindu-va o solutie de ajunge simplu, usor, rapid la clientii dvs. Totodata yapi.ro va pune la dispozitie o suita de unelte pe care le puteti folosi pentru a eficientiza comunicare dvs cu clientul si de a va diferentia de concurenta. Mai multe detalii despre yapi gasiti aici.
3. Creste folosirea aplicatiilor mobile pentru comunicare intre angajati
La momentul actual, generatia nascuta intre anul 1981 si 1996 reprezinta aproximativ 50% din forta de munca si se asteapta ca pana in anul 2025, aceasta creasca pana la 75%. Aceasta generatie a crescut odata cu tehnologia. Toata joburile tech sunt ocupate de acesti oameni care au capacitatea sa inteleaga si foloseasca tehnologia pretutindeni.

Un lucru foarte clar pe care il stim despre aceasta generatie este ca folosesc smartphone-ul foarte mult timp pe parcursul unei zile. Bineinteles ca va trebui sa va adaptati la aceasta generatie, adica sa folositi pentru comunicare aplicatii mobile. Un angajat din aceasta generatie va prefera un mesaj pe WhatsApp decat un apel telefonic.
Fii pregatit pentru ca s-au lansat multe aplicatii mobile care faciliteaza comuncarea intre angajati. O astfel de aplicatie este Troop Messenger.
4. Afacerile mici angajeaza freelanceri
Angajarea de freelanceri creste odata cu cresterea muncii de acasa. Oameni isi doresc din ce in ce mai mult sa isi organizeze timpul dupa bunul plac. Ca si dovada in Romania a aparut afacerea „Libertate in IT”. Libertate in IT este firma care ajuta un angajat de corporatie care are cu un minim de exprienta in programare sa se vanda ca freelancer . Mai multe detalii despre ei gasiti aici.

Majoritatea dintre afacerile mici nu au buget pentru a angaja permanent si deseori angajeaza freelanceri. Acesta este un avantaj mare pentru o afacere mica avand in vedere ca deseori proiectele nu sunt foarte ample. In concluzie colaborarea cu un freelencer care lucreaza temporar pentru afacerea ta este solutia ideala.
5. Generatia tanara va intra mai repede in piata muncii
Cu siguranta va straduiti mult sa angajati oameni cat mai tineri pe care sa ii pregatiti profesional pentru munca prestata in firma dvs.

Pentru a recruta oameni tineri, va trebui sa va adaptati la nevoile si prioritatile acestora. Nu uitati ca cei tineri au conceptii care difera mult fata de cele ale generatilor anterioare. Va trebui sa va adaptati intrebarile de la interviuri si sa stabiliti ce fel de candidati cautati. In principiu generatia tanara pune mai mult accentul pe munca din placere, prin urmare un candidat tanar care nu face ce ii place s-ar putea sa fie ineficient in firma dvs.