Case cu chirie sau apartament? – 3 sfaturi pentru case cu chirie

Daca pana nu demult atunci cand vine vorba de locuinta intrebarea era chirie sau proprietar, iata ca lucrurile nu mai stau chiar asa. Mai mult, se pare ca romanii incep sa caute case cu chirie, asta in contextul in care pandemia ne-a obligat sa stam o perioada in locuintele proprii.

Casa sau apartament ?

Dupa cum spuneam, tot mai multi dintre romani isi indreapta atentia catre locuintele cu chirie. Unii sunt deja proprietari, insa stau la bloc si prefera sa isi inchieiere apartamentul pentru a cauta o casa cu chirie. Altii insa, fiind tineri si avand un job stabil, prefera chiria in zonele rezidentiale din oras.

Atunci cand vine vorba despre inchirierea unui imobil trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte cum ar fi:

  • costul chiriei – Cei de la PSNews ne sfatuiesc ca acesta sa nu depaseasca 30% din venituri. In general, specialistii din domeniul financiar considera orice suma peste acest procent ca fiind un cost mult prea mare pentru un trai decent.
  • zona este de multe ori la fel de importanta precum costul, cele doua fiind direct proportionale. Mai multe detalii despre zonele rezidentiale din Cluj Napoca gasesti aici.
  • stilul de viata – work from home a dus la cresterea cautarilor de case cu chirie, oamenii simtind nevoia sa se relaxeze in curte, departe de aglomeratia din oras. Asadar exista doua categorii in cautarea chiriei in functie de stilul de viata: cei care prefera sa fie in apropierea locului de munca si cei care vor ca „acasa” sa insemne departe de agitatia orasului.

Atunci cand luam in considerare cei trei factori de mai sus putem sa ne decidem daca suntem in cautarea unui apartament in chirie sau a unei case.

casa cu chirie

Case cu chirie

Precum mentionam in introducere, anul 2020 a fost cel al cautarilor de case cu chirie. Acest trend a venit bineinteles in urma perioadelor de carantina, dar a fost accentuat de incertitudinea masurilor de preventie. Astfel, multi dintre romani, fiind privati poate de vacante sau lucrand de acasa au preferat sa se mute la casa. Bineinteles ca si piata imobiliara a vanzarilor de case a crescut, „casa de vanzare ieftina” fiind una dintre cele mai populare fraze pe un motor de cautare in domeniul imobiliar.

Spre surprinderea noastra, nu doar imobilele din orase sau din proximitatea lor sunt cautate, ci tot mai des intalnim cautari pentru case cu chirie la tara.

Apartamente in chirie

Apartamentele cele mai cautate pentru chirie sunt de cele mai multe ori cele dintr-un ansamblu rezidential. In ultimii ani constructorii au dezvoltat ansambluri rezidentiale care ofera toate facilitatiile. Incepand de la spatii verzi si parcuri private, pana la privelisti uluitoare sau gradini individuale aceste facilitati costa. Pentru ca pana la urma pretul este cel care dicteaza si desi ne plac apartamentele noi, inchiriate pentru prima data, ar fi bine ca acestea sa concureze cu cele din zonele bune ale orasului, dar putin mai vechi.

Pret imobiliare in 2021 – 2022

Conform datelor, pretul imobiliarelor este in continua crestere, atat pe partea de chirii cat si pe vanzare. Cu toate acestea, garsonierele sunt cele mai cautate pentru vanzare, fiind probabil vizate si de catre investitori.

Acum nu gasim doar case de vanzare in Cluj Napoca, Bucuresti si Timisoara, ci si in orase mai mici precum Sibiu, Craiova sau Alba Iulia. Totusi pretul acestora este deobicei destul de ridicat, chiar si in zonele mai putin populare. Preturile pentru case cu chirie in anul 2021 este supraevaluat si probabil va ramane la fel si in 2022.

Conform specialistilor, pretul imobiliarelor in 2021 a fost mare, corelat cu scumpirile materialelor de constructii si cu situatiile imprevizibile datorate pandemiei. Dorinta ca pretul imobiliarelor in 2022 sa scada incepe sa para tot mai greu de atins deoarece piata imobiliara si in 2022 va continua sa fie instabila.

Sectorul rezidential este in continuare cel mai cautat, iar garsonierele si apartamentele noi de vanzare nu inceteaza sa apara. Pretul mediu pe metru patrat, in Cluj se invarte in jurul valorii de 1900Eur, insa, dupa cum probabil este bine stiut, exista mari diferente in functie de zona.

Citeste si..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top